Adamsberg-dekkareissa on tärkeä sivuhenkilö Camille. (Lupaan, että tämä on viimeinen blogaus Adamsbergista …). Camille säveltää musiikkia televisiosarjoihin, mutta pääasiallinen tienesti tulee putkimiehen töistä. Voimaa elämän kriisihetkissä hän saa lukemalla Ammattilaisen työkalukuvastoa. Asiantuntevat kuvaukset hydraulisista puristimista, iskumutterivääntimistä ja kulmahiomakoneista rauhoittavat levottoman mielen.
Minä ammennan rauhaa ja voimaa käsityö- ja askarteluoppaista. On nautinto lukea asiantuntevasti kirjoitettua tekstiä ja huolella piirettyjä rakennekuvia.Esimerkiksi:

”Nitomakehän heftauslankaa vaihtamatta voi hyvin neuloa useampia kirjoja samalla kertaa. Tämä käy esim. työntämällä jokaisen neulottavan kirjan väliin puristuslevyn.” (Riberholt & Drastrup, Käsikirjansidonta, Kirjateos 1986, s. 39)
”Kuvasta näet, että kiilakavennusosa on suunnilleen yhtä pitkä kuin sukan terän suora osa. Joissakin mallisukissa kiilakavennukset on neulottu nurin silmukoin.” (Mitronen & Vilkkumaa, Sukkasillaan, Tammi 2005, s. 45)
”Arrotondate il dorso passando all’interno una bacchetta rotonda, esercitate dall’esterno una pressione con il palmo della mano per imprimere l’arrotondamento sul cartoncino.” (Ferrari & Fiorucci, Manuale di cartonaggio, Fabbri editori 1995, s. 78)
”The press is then screwed tightly and turned on its side to provide access for gluing. The pages of the clamped book can also be dropped down into a finishing press so that the spine is held upward for work.” (Johnson, Creative bookbinding, Dover 1990, s. 53).

Asiantuntevaa ja ammattimaista tekstiä lukiessa palaa usko maailmaan ja sen hyvyyteen.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *