cuisine.jpg
Olen lukemassa jännittävää artikkelikokoelmaa kreikkalais-roomalaisen antiikin uhraamisrituaaleista, La cuisine et l’autel. Les sacrifices en questions dans les sociétes de la Méditerranée ancienne (2005).
Antiikin maailmassa lihan syömisen ja uhraamisen välillä oli oleellinen yhteys. Huomattava osa lihasta tuli uhraamisrituaaleista. Yleensäkin tavalliset ihmiset söivät lihaa varsin harvoin, ja se oli eräänlainen ylellisyystuote. (Itse asiassa lihansyöntiä pursuava ruokakulttuuri on hyvin nuori tulokas).
Artikkelikokoelmassa pohditaan monia antiikin uhraamisrituaaleihin liittyviä kysymyksiä, mm. antiikissa esiintyvää ajatusta siitä että uhrieläimen piti tulla alttarille vastustelematta, ikään kuin vapaaehtoisena. On esitetty teorioita antiikin kreikkalaisten tuntemasta syyllisyydestä ja huonosta omastatunnosta, jota tunnettiin uhrieläimien lahtaamisen takia.

Recommended Posts

2 Comments

  1. Olipa mielenkiintoista lukea, että ”lihansyöntiä pursuava ruokakulttuuri on hyvin nuori tulokas”.
    Jossain passiivisessa muistissani tuo tieto oli, mutta kovin hautautuneena. Näinä kasviskeskusteluaikoina olisi hienoa saada johonkin laajalti luettuun lehteen artikkeli runsaan lihansyönnin lyhyestä historiasta.

  2. Antiikin kasvis- ja lihansyönnistä on hyvä yleisesittely Plutarkhoksen Lihansyönnistä-suomennoksessa (ks. tätä blogausta seuraava blogaukseni).
    Lihansyönnin historiaa täytyy tosiaan esitellä laajemmalti!


Comments are closed for this article!