Honorius.jpg
Myöhäisantiikki on taas osoittanut voimansa! Saksassa käytävä debatti sosiaaliturvasta osoittaa, miten myöhäisantiikkia voi hyödyntää vaikka mihin.
Saksan ulkoministeri ja varakansleri Guido Westerwelle on suominut hyvinvointivaltiota ”myöhäisroomalaiseksi rappioksi” (spätrömische Dekandenz). Tästä on tietysti seurannut kiivaita ja monipolvisia keskusteluja, jossa herjat ja argumentit lentelevät puolin ja toisin.
Ah, myöhäisantiikin tutkijasta on aina viehkoa, kun Rooman viimeisistä vuosisadoista riittää ruutia ja tunnetta nykyajan kiistoihin.

Recommended Posts

4 Comments

  1. Voisiko tällaista argumenttia hyödyntää Suomessa? Saksassa on ehkä sivistyneempää väkeä, ainakin mitä Euroopan yhteiseen menneisyyteen tulee.

  2. En usko että myöhäisroomalainen rappio toimisi heittona suomalaisessa keskustelussa. Sitä ei varmaan suuremmin tunnistettaisi eikä se herättäisi samanlaisia tunteita kuin nyt tuossa saksalaisessa keskustelussa.

  3. Jep, toisin kuin suomalaiset, saksalaiset ovat kokeneet myöhäisantiikin ’rappion’ – tai, no, itse asiassa ei kai germaaneille myöhäisantiikki mitään rappion aikaa ollut – siltä pohjaltahan Westerwellekin ponnistaa.

  4. On mielenkiintoista mihin kaikkeen myöhäisantiikkia (ja historia noin yleensäkin) voi hyödyntää. Suomessa on omat aiheet, joista saa sopivia argumentteja kiistoihin (esim. ikuinen talvisota).


Comments are closed for this article!