Vierailu Hermionen luo pitää suunnitella hyvin, sillä audienssi on vain torstaisin kello 14–16. Kyse on yhdestä Cambridgen kuuluisimmasta naisesta.

Muumiota säilytetään Cambridgen Girton Collegen Lawrence-kokoelmassa. Vainajan ruumis on kääritty pellavaliinoin ja pään kohdalla on nuorta naista esittävä muotokuva. Vainajan nimi selviää kuvassa olevassa kreikankielisestä kirjoituksesta: Hermione grammatike. Kallis pellavakangas ja sen huolellinen rypytys viittaavat Hermionen perheen varallisuuteen, samoin tietysti hieno muotokuva. Roomalaisajan Egyptissä oli tapana lisätä muumion pään kohdalle maalattu muotokuva, ja näitä muotokuvia on löydetty runsaasti, varsinkin Faijumista (Al-Fayyum), Egyptistä. Hermione myös löydettiin Faijumista, Flinders Petrien tekemissä kaivauksissa, ja tuotiin Britanniaan vuonna 1911.

Tutkimuksessa on selvinnyt, että Hermione oli kuollessaan 20–25-vuotias. Mitä tarkoittaa Hermionen nimeen liitetty ’grammatike’. Tutkijat ovat ehdottaneet eri tulkintoja: Hermione olisi ollut opettaja, kirjallisuuden opettaja, alkeisopettaja, kirjallisuudentuntija, sihteeri tai oppinut nainen. Lawrence-kokoelman katalogissa Hermione ajoitetaan ensimmäiselle vuosisadalle tai 100-luvulle. Raffaella Cribiore (Gymnastics of the Mind Greek Education in Hellenistic and Roman Egypt, 2005) ei pidä mahdottomana sitä, että Hermione olisi ollut opettaja.

Lawrence-kokoelmassa oli kaikkea muutakin nähtävää, muita löytöjä Egyptistä, pienoisveistoksia Kreikasta ja Roomasta, ja anglien ja saksien solkia, mutta Hermione vei kyllä kaiken huomion. Vuonna 1869 perustettu Girton College oli Cambridgen yliopiston ensimmäinen college, jossa annettiin yliopistotason opetusta naisille. Collegen perustajat Emily Davies ja Barbara Bodichon olivat Britannian naisasialiikkeen pioneereja. Kokoelman hoitaja muisteli, kuinka vuosikymmeniä sitten Lawrence-huoneessa pidettiin kreikan ja latinan tunteja, joissa Hermione oli hiljaa mukana.

Recommended Posts

1 Comment


Comments are closed for this article!