Christa Wolfin Medeia (1996, suom. Oili Suominen 2000) on uustulkinta kreikkalaisesta Medeian myytistä. Kuten tunnettua, myytissä Medeia on Kolkhiin kuninkaan tytär, joka auttaa kreikkalaista sankaria Jasonia voittamaan itselleen Kolkhiin suurimman aarteen, kultaisen taljan. Jason ja Medeia pakenivat yhdessä Kolkhiista ja asettuivat Korinttiin.
Niin kuin yleensä myyteistä, Medeian tarinasta liikkui antiikin aikana erilaisia versioita. Yhden version mukaan korinttilaiset tappoivat Medeian ja Jasonin lapset kostoksi siitä, että Medeia oli myrkyttänyt Korintin kuninkaan. Toisen version mukaan (ikuistettuna Euripideen Medeia-näytelmässä) Medeia Jasonin hylkäämänä surmasi itse lapsensa.
Wolfin Medeia on ”Kertomus kuudelle äänelle”: kuusi eri henkilöä kertoo Medeian elämästä omasta näkökulmastaan. Nyt äänen saavat hänen vastustajansa mutta myös hän itse. Medeia on hankala nainen, muukalainen ja korinttilaisten silmissä noita. Korintin valtaapitävät ja valtaan takertuvat saavat Medeiasta käyttöönsä syntipukin, jonka kannettavaksi voidaan sälyttää synkkää menneisyyttä ja nykyisyyden vastoinkäymisiä. Wolfin Medeiaa voi myös lukea pohdintana Saksan historiasta, muukalaisuudesta ja naisen asemasta. Isoja kysymyksiä, iso myytti.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *