romulusetremus.jpg 

Rooma perustettiin tarun mukaan vuonna 753 eaa 21.4 eli tänään juhlimme Rooman syntymäpäivää.

Roomalaisessa historiankirjoituksessa roomalaiset esitettiin muualta tulleina muukalaisina. Livius kertoo, kuinka vastasyntyneet Romulus ja Remus ajautuivat kaukalossa Tiber-joen rantaan. Heidän esi-isänsä Aeneas oli tullut pakolaisena Troijasta ja asettunut Latiumiin. Pian Rooman perustamisen jälkeen – tarinan mukaan – Romulus kaipaili kaupunkiin lisää asukkaita ja määräsi turvapaikkaoikeuden kaikille Roomaan tuleville muukalaisille.

Kaikki tämä on tarua, mutta kertoo roomalaisten käsityksistä omasta menneisyydestään. Kaupungin katsottiin kasvaneen muualta muuttaneista.

Aivan toisenlainen käsitys kaupunkinsa alkuperästä oli ateenalaisilla. Ateenan syntytaruissa kerrottiin, että alunperin ateenalaiset olivat autoktoonisia eli syntyneet maasta: esimerkiksi Ateenan myyttinen kuningas Erikhthonios syntyi maasta.

Eräs ateenalainen kirjoittaja mm. esitti, että – toisin kuin useimmat muut kansat – ateenalaiset asuttivat laillisesti sitä maata, jossa he asuivat, koska heidän maansa oli sekä heidän äitinsä että isänmaansa. 

Maijastina Kahlos

Recommended Posts

3 Comments

  1. Sittenkään tarua? — nimittäin roomalaisten troijalaiset juuret. Roomahan oli etruskien perustama kaupunki ja viime aikoina on indoeuropeistien keskuudessa alkanut sitkeästi versoa mielipide siitä, että etruskin kieli olisi sittenkin ryhmitettävissä indoeurooppalaiseksi ja etenkin anatolialaiseksi kieleksi (vrt. mm. M.R. Bacharova, JIES Monograph Series 53, 2007, 169ff.). Tätä teoriaa tukemaan on nyt julkaistu myös dna-tutkimuksia, mm. A. Achilli et. al., Mitochondrial DNA variation of modern Tuscans supports the Near Eastern Origin of Etruscans, American Journal of Human genetics 80, 2007, 759ff. Onkin kiintoisaa kuinka paljon geneettiset tutkimukset tulevat mullistamaan antiikintutkimusta, vai mullistavatko lainkaan?

  2. Kuulostaa jännältä! Saa nähdä millaisia keskusteluja näistä syntyy tiedeyhteisössä …


Comments are closed for this article!