Lisää antiikintutkimuksen väitöksiä! Suureksi ilokseni voin tiedottaa, että Elina Lapinoja-Pitkänen väittelee Uuden testamentin eksegetiikan alalta ensi perjantaina 10.3.2023 Helsingin yliopiston teologisessa tiedekunnassa.

Väitöskirjan aiheena on ”Pauline Christ-Groups and Private Dionysian Associations – Mythical Narratives and Communal Rituals as Building Blocks of Social Identity” eli vertaileva tutkimus varhaisista seurakunnista ja Dionysoksen palvonnan ympärille keskittyneistä uskonnollisista yhdistyksistä.

Lapinoja-Pitkänen kuvaa vertailevan tutkimuksensa tuloksia tiivistelmässään mm. näin: ”Työni kolmannessa osassa vertailen näiden kahden aikaisemman luvun tuloksia ja nostan esiin niin eroavaisuuksia kuin yhtäläisyyksiäkin. Varhaiset seurakunnat olivat toiminnoiltaan ja tavoiltaan yhdistysmäisiä, mutta etenkin myyttien ja rituaalien keskinäinen yhteys ja toisaalta niiden yhdistäminen ryhmänjäseniin, loi seurakunnille myös omaleimasta identiteettiä.” Väitöskirja on luettavissa täällä.

Vastaväittäjänä on professori John S. Kloppenborg Toronton yliopistosta ja kustoksena on Petri Luomanen. Väitöstilaisuus järjestetään 10.3.2023 kello 13 Helsingin yliopistossa osoitteessa Porthania PIII, Yliopistokatu 3, mutta väitöstä voi seurata myös etänä striimattuna.

Onnea väitökseen!

Recommended Posts