Tänään, elokuun 24. päivänä vuonna 410 Alarikin johtamat gootit hyökkäsivät Rooman kaupunkiin ja ryöstivät sitä kolmen päivän ajan.


Rooman hävitystä edelsi juonittelujen sarja. Lännen ja idän keisarilliset hovit Ravennassa ja Konstantinopolissa liittoutuivat vuorotellen Alarikin kanssa koettaen pelata tätä toisiaan vastaan. Alarik yritti useaan otteeseen neuvotella itselleen kultaa ja sotilaskomentajan paikkaa ja gooteilleen viljaa ja asuinalueita. Gootit piirittivät pariin otteeseen Roomaa, ja kaupungin väestö kärsi useaan kertaan nälänhätää. Kun neuvottelut olivat epäonnistuneet ties kuinka monennen kerran, Alarik lopulta valtasi Rooman.


Rooman hävitys oli suuri järkytys aikalaisille. Rooman kaupunki oli roomalaisten maailmanvallan symboli, ja sen luhistuminen merkitsi ihmisille roomalaisen maailman perikatoa. Kristitty kirjoittaja Hieronymus (kirje 127.12) valitti, että kaupunki, joka itse muinoin oli valloittanut koko maanpiirin, oli nyt valloitettu (Capitur urbs, quae totum cepit orbem).


Miten kävi Alarikille? Alarikin joukot etenivät Etelä-Italiaan Campaniaan. Heidän aikomuksenaan oli purjehtia Sisiliaan ja Pohjois-Afrikkaan, mutta talvimyrskyjen takia tämä ei onnistunut. Vuonna 411 Alarik sairastui ja kuoli.

Recommended Posts