Tänään elokuun 22. päivänä vuonna 408 sotilaskomentaja Stilicho teloitettiin. Valtansa huipulla Stilicho oli ollut Länsi-Rooman vaikutusvaltaisin mies, joka oli naimisissa keisarin serkun, Serenan kanssa.

Stilichon isä oli roomalaistunut vandaali, ratsuväen upseeri, ja hänen äitinsä oli roomalainen. Stilicho eteni sotilasuralla jalkaväen komentajaksi, ja keisari Theodosius I:n kuoleman jälkeen vuonna 395 hän käytännössä oli kymmenvuotiaan keisari Honoriuksen sijaishallitsija. Stilichon solmima avioliitto Honoriuksen serkun Serenan kanssa oli osa liittoa keisarillisen perheen ja Stilichon välillä, samoin se, että Honorius meni naimisiin heidän tyttärensä Marian kanssa, ja kun Maria kuoli, vielä heidän toisen tyttärensä Thermantian kanssa.

Stilichon johtamat roomalaiset pysäyttivät Alarikin johtamat gootit Pohjois-Italiassa ja tunkivat nämä joksikin aikaa pois Italiasta. Pollentian (nyk. Pollenzo, vuonna 402) ja Veronan taisteluissa (vuonna 403) saavuttamiensa voittojen jälkeen Stilicho oli suuri sankari. Goottien hyökkäysten varjossa alkoi kuitenkin pitkä valtataistelu, joka päättyi Stilichon tappioon.

Länsi-Rooman hovissa vaikuttaneen Olympiuksen johdolla Stilicho syrjäytettiin. Olympiuksen aloitteesta sotilaat nousivat kapinaan Ticinumissa (nyk. Pavia) ja surmasivat Stilicholle lojaaleja upseereita. Stilicho pakeni Ravennaan, mutta keisari Honorius määräsi hänet vangittavaksi. Historiankirjoittaja Zosimos kertoo, että Ravennassa Stilicho etsi turvapaikkaa läheisestä kirkosta. Häntä hakemaan tulleet sotilaat vannoivat, ettei heitä ollut määrätty tappamaan vaan pidättämään hänet. Mutta kun Stilichoa tuotiin kirkosta ulos, tuotiinkin toinen keisarillinen käskykirje, jossa hänet tuomittiin kuolemaan ”rikoksista valtiota vastaan”. Zosimos kuvaa Stilichon mielen lujuutta, kun tämä vietiin teloitettavaksi:

Barbaarit, orjat ja muut perheenjäsenet, jotka seurasivat häntä ja joita oli suuri määrä, valmistautuivat pelastamaan hänet teloituksesta. Mutta Stilicho kaikin mahdollisin tavoin uhkaillen kielsi heitä ryhtymästä mihinkään yritykseen. Hän laski tyynesti niskansa miekan alle. Hän oli hyveellisempi kuin muut aikansa mahtimiehet.

Recommended Posts