Museokirjeenvaihtajan retket Laziossa jatkuvat. Käynti Sutrissa oli antoisampi kuin osasimme odottaakaan. Sutri oli roomalaiselta nimeltään Sutrium; antiikissa uskottiin, että Sutrium-nimen takana oli Saturnus-jumala, kaupungin myyttinen perustaja.

Sutrissa on arkeologinen alue, jonka kierros alkaa amfiteatterista. Se on ajoitettu 1. vuosisadalle eaa. Se on osittain rakennettu kaivertaen luonnonkallioon. Vaikka amfiteatteri ei enää ole aivan parhaimmassa kuosissa – tuffikivi on jo paikoitellen hyvin kulunut – on se silti komea. Vaikuttavuutta lisäsi se, että aamupäivällä olimme ainoat ihmiset amfiteatterin areenalla.

Amfiteatterin jälkeen voi ihailla kiveen kaiverrettuja hautoja, jotka on ajoitettu 1. vuosisadalta eaa. aina 300-luvulle jaa.

Saturnuksen lisäksi Sutrissa on muita jumaluuksia. Arkeologisella alueella pääsee seitsemäksi minuutiksi ihailemaan maanalaista pyhäkköä. Antiikin aikana se on ollut mithraeum, Mithran pyhäkkö. Keskiajalla paikalle pyhitettiin kirkko Neitsyt Marialle, Chiesa della Madonna del Parto. Maanalaisen kirkon seinämaalaukset ovat vaikuttavia. Kirkon eteishuoneen maalauksiin on kuvattu pyhiinvaeltajia. Osa maalauksista viittaa arkkienkeli Mikaelin kulttiin Monte Garganossa.

Nykyinen Sutrin kaupunki on pienen kävelymatkan päästä antiikin Sutriumista, ja monien alueen muiden kaupunkien (Mazzano, Calcata, Nepi) tapaan sekin on rakennettu vuoren laelle. Nämä nousut Lazion kaupunkeihin kasvattavat kuntoa!

Recommended Posts