Vietämme ”joululomaa” eli kirjoitusretriittiä Mazzano Romanossa, Väinö Tannerin säätiön kirjailijaresidenssissä. Mazzanon keskiaikainen kaupunki sijaitsee Laziossa, antiikin Latiumissa, 40 km Roomasta pohjoiseen. Vanha kaupunki on kukkulan laella, kuten monet muutkin tämän alueen keskiaikaiset kaupungit kuten Calcata ja Nepi. Vuoren päälle rakennettu borgo on ollut puolustuksellisesti erinomainen ratkaisu. Mazzanon toisella puolella avautuu jyrkkä rotko, jonka pohjalla kohisee Treja-joki. Kirjailijakodin ikkunoista ja terassilta on huimaavat näkymät rotkoon. Tottuukohan siihen koskaan? Tänä aamuna rotkoa ja jokea ei voinut nähdä, koska tienoo oli sumun peitossa.

Mazzanon ja Calcatan välinen Valle di Treja on luonnonpuisto. Osa luonnonpuistoa ovat vähän matkan päässä Mazzanosta sijaitsevat putoukset, Cascate di Monte Gelato. Tässä metsäisessä koskimaisemassa ymmärtää roomalaisen sanonnan, numen adest, jumalallinen on läsnä. Voi melkein nähdä vilaukselta muutaman vedenneidon ja satyyrin, ehkä jopa dryadin. Valokuva ei tietenkään välitä kaikkea …

Keskiaikaisissa rakennuksissa asumisessa omat haasteensa. Lämmitys ja sähkö, viemäröinti ja jätehuolto, kaikki nykyajan arki täytyy järjestää jotenkin. Mazzanon talot ovatkin täynnä erilaisia virityksiä, ja talojen yllä menee kaikenlaista johtospagettia, kuten tässä kotikadulla,

Vaikka Mazzano on niinkin tuore kuin keskiajalta (vanhin maininta on 900-luvulta), on lähiseudulta tehty myös merkittäviä roomalaisten, faliskien ja etruskien asutuslöytöjä. Muutamien kilometrien päässä sijaitsee Nepi, jonka keskiaikaisten kaupunginmuurien kylkeen kulkee roomalainen akvedukti.

Nepi tunnetaan myös Borgia-mahtisuvun omistuksista. Paaviksi noussut Rodrigo Borgia lahjoitti Nepin tyttärelleen Lucrezia Borgialle, ja tämän muistoksi nepiläisten kesäjuhlassa pukeudutaan renessanssiasuihin ja luovutetaan Lucrezialle kaupungin avaimet. Nepissä on mukava pieni arkeologinen museo, jossa esitellään erityisesti seudun historiaa ennen roomalaisia. Faliskien ja etruskien vaiheita ihmetellessä tajuaa, kuinka Rooman piskuinen tuppukylä kasvoi osana tätä Latiumin kukoistavaa kulttuuria. Kuvissa kreikkalainen tuontituote 400-luvulta eaa. ja faliskien omaa tuotantoa 300-luvulta eaa (lasin takaa kuvattu):

Recommended Posts