Yle Teemalla näytetään nostalgista sarjaa Heimat (”Kotiseutu”). Kaihoisan siitä tekee sen omanlainen Sehnsucht-tunnelma. Sehnsuchtia on vaikea kääntää, mutta jotain kaipuun, kaihon ja ikävöinnin tapaista se on. Nostalginen sarja on siksi, että sitä näytettiin 1980-luvulla.
Heimat-sarjan muutamassa jaksossa esiintyy tärkeänä ruokalajina Quarkkäulchen, jotka suomentaja kääntää rahkasiivuiksi. Berliinistä Hunsrückin seudulle länteen tulleet Lucie ja hänen ystävättarensä valmistavat niitä saksilaisena eli itäisenä erikoisuutena. Heimatin innoittamana etsin Quarkkäulchen-reseptejä netistä, ja niitähän löytyi. Reseptejä on äidin, mummon, tädin ja ties kenen nimiin laitettuja, ja niiden yhteydessä käydään vilkasta keskustelua siitä, mikä on oikea ja alkuperäinen.
Kokeilin kahden ohjeen mukaan makeaa ja suolaista versiota. Yleensä ohjeissa tehdään makea taikina, mutta sitä voi soveltaa myös vaihtamalla sokerin ja rusinan vaikkapa sipuliin ja sieniin. Rakkaalla ruokalajilla on monta nimeä: se esiintyy myös muodossa Quarkkeulchen, Kliess, Klopse ja Quarkkliessle.

Suolainen versio:
250 g rahkaa
500 g kypsytetty perunaa muhennettuna
50 g fetajuustoa pieneksi pilkottuna
1 sipuli pieneksi pilkottuna
8 mustaa oliivia pieneksi pilkottuna
suolaa, pippuria
Perunat keitetään ja muhennetaan. Sipuli kuullotetaan erikseen. Sen jälkeen kaikki ainekset sekoitetaan taikinaksi. Kannattaa lisätä 1 kananmuna ja vähän vehnäjauhoja, jos taikina ei pysy kunnolla koossa. Taikinasta nostellaan isolla lusikalla klönttejä paistinpannulle ja paistetaan runsaassa öljyssä pinnalta rapeiksi.
Makea versio:
250 g rahkaa
500 g kypsytetty perunaa muhennettuna
200 g vehnäjauhoja
2 kananmunaa
3 rkl sokeria
hyppysellinen jauhettua muskottipähkinää
(rusinoita)
Samaan tapaan kuin suolainen versio. Siivujen päälle pöllytetään tomusokeria ja ne tarjoillaan esim. omenahillon kanssa.

 

 

Recommended Posts