valot.jpg
Pyhäinpäivän aaton kunniaksi olen, paitsi lähetellyt Pärstäkirjassa ihmissusia ja zombeja kavereitteni kimppuun, myös selvitellyt Elviran kirkolliskokouksen hämärää historiaa.
Elviran kirkolliskokous pidettiin Illiberiksen (tai Eliberiksen) kaupungissa nykyisessä Espanjassa, siitä latinankielinen nimitys concilium Elliberitanum. Kokouksen tarkkaa ajankohtaa ei edes tiedetä, vaan se on sijoitettu milloin mihinkin vuosien 295 ja 314 välille. Kirkolliskokouksessa selviteltiin kristillisen elämän ongelmia, esimerkiksi voiko kristitty toimia jonkin polyteistisen kultin pappina (monet toimivat).
Elviran kirkolliskokouksessa päätettiin (c. 34), että hautausmailla ei sovi polttaa kynttilöitä. Syyksi sanotaan, että pyhien henkiä ei saa häiritä (inquietandi enim sanctorum spiritus non sunt). Niitä, jotka eivät noudattaneet käskyä, uhkasi kirkon yhteydestä erottaminen.
Kokouksen tekstit ovat täällä ja myös täällä ja englanninkielisenä käännöksenä täällä. Tosin englanninkielinen käännös tuosta selityskohdasta (inquietandi enim sanctorum spiritus non sunt) on mielenkiintoinen: ”This practice is related to paganism and is harmful to Christians”.
Elviran kirkolliskokouksen tekstit editiona: La Colección canónica Hispana IV, ed. G. Martinéz Diez – F. Rodriguez, 1984.

Recommended Posts