Löysin Pekka Piirron (1935-2010) esseekokoelman Ne retket Hellaaseen. Kreikkalaisia esseitä (WSOY 2004). Innostuin lukemaan häneltä muutaman runokokoelmankin, mm. hänen kreikkalaistrilogiansa Kreikkalaisia iltoja (1990), Ithakan runot ja muita (1992) ja Eleusis (1994).
Piirto oli monipuolinen, runoilija, toimittaja ja opettaja. Häneltä julkaistiin kootut runot v. 2005. Monissa muissakin kokoelmissa nuo kreikkalaiset seikkailevat mukana, mutta juuri kreikkalaistrilogian runot ovat yhtä Kreikkaa.
Esseekokoelmassaan (s. 85) Piirto siteeraa Horatiusta (”Tutkikaa te kreikkalaisia, selailkaa niitä päivin ja öin”) ja kuvaa, miten hän v. 1983 hurahti täysin Kreikkaan. Hän kertoo, että  opettajana koulussa hänellä ”puhe joka jumalan rakosesta piipahti Kreikkaan, niin että oppilaat usein tuskissaan istuimillaan vääntelehtivät” (s. 85). Tosin iloakin riitti, kun sai seiskaluokkalaiset innostumaan.
Ne retket Hellaaseen on koottu aikaisemmin radiossa esitetyistä, mutta uudelleen editoiduista esseistä. On mielenkiintoista lukea esseet yhdessä runojen kanssa, leikkauskohtia tietysti paljon. Erityisen kiinnostava oli arvio Saarikosken tekemistä kreikkalaisen runouden suomennoksista. Ja mukana on myös essee argonauteista ja Medeiasta.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *