Tämän kesän taantuminen eli palaaminen lapsuuteen on tapahtunut sarjakuvalehti Zoomin merkeissä. Varsinaisesti minun lapsuuteni merkittävin sarjakuvalehti oli kuitenkin Non Stop, jota lukemaan liimauduin kirjastoon koulupäivän jälkeen.
On ehkä keski-ikäisyyden merkki, kun ryhtyy keräilemään lapsuutensa rakkaita kirjoja ja sarjakuvia. Non Stop on koossa, ja nyt on urakkana Zoom.
Zoom ilmestyi vuosina 1973-74, ja siinä julkaistiin eurooppalaista sarjakuvaa, mm. Tinttiä, Asterixia, Blueberryä, Haikaralaivuetta, Punapartaa, Valeriania ja Umpah-pahia. Päätoimittaja Mary A. Wuorion ensimmäisestä pääkirjoituksesta selviää, että irtonumerohinta oli markka ja viisikymmentä penniä.
Päätoimittaja on kirjoittanut pirteitä tervehdyksiä nuorille lukijoille:

”Kiva kun ojensit kätesi. Sillä tavallahan sitä tutustutaan, ja samalla sait hyvän sarjakuvalehden. — Lue, veikkonen, tarkkaan tämän lehden keskellä oleva liite.” (Zoom 1 / 1973).
”Moi! Tässä taas tultiin. Jos tämä on Sinun ensi tuttavuutesi Zoomiin, tervetuloa joukkoon lavenevaan. Jos taas tapasimme jo viime viikolla, sanotaan vaikka, että kiva tavata vanha tuttu.” (Zoom 2 /1973).
”Jep, tässä taas ollaan, adventin kynnyksellä ja kaikkea.” (Zoom 3 /1973).

Tämän iloisen tervehdyksen jälkeen päätoimittaja varoittelee lukijoitaan lumipallojen heittelystä, varsinkin jäämurikoilla ja kivilla vahvistetuista, ja toteaa:

”Jos olet siinä iässä, että et lumipalloa millään ilveellä voi olla heittämättä – alle kolmenkymmenen tai silleen – jätä ihmeessä kovikkeet pois, ja eläimet rauhaan.”

Päätoimittaja kertoo myös lukijapalautteesta:

”Moi! Taas meni viikko niin kuin mela olisi vilahtanut. Ja kovasti on vilahdellut tuo toimituksen ovi viime aikoina. Ehtimiseen. Käypäläistä on ollut monenlaista. Iloisimmin kaiketi yllätti ensimmäinen lukijavierailu.”

Nuori lukija (”yhdeksän ja risat”) oli käynyt kyselemässä, pitikö Mic Vaillant -sarjassa olla sitä rakkauttakin. Päätoimittaja kommentoi:

”Tuota – mitenkähän se nyt on. Toimitus oli kuvitellut, ettei nykyaikana enää olisi tuollaisia asenteita nuorimpienkaan herrojen keskuudessa, mutta jos lienee sittenkin niin että pienillä pojilla on erilaiset riitingit kuin isoilla.” (Zoom 4 /1973).

 
 
 
 

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *