Myran piispa Nikolaos keskiaikaisessa alttaritaulussa (Lähde wikicommons)

Helsingin Sanomien tiedesivuilla oli tänään mielenkiintoinen juttu Myran piispa Nikolaoksesta, joka tunnetaan myös Pyhänä Nikolaoksena, Santa Clausina ja joulupukkina. Toimittaja Niko Kettunen kertoo Oxfordin yliopistossa tehdystä luututkimuksesta, jossa on analysoitu Pyhän Nikolaoksen pyhäinjäännöksinä kulkeneita luita. Radiohiiliajoituksella on saatu selville, että luut ovat peräisin 300-luvulta eli ajalta, jolloin myöhäisantiikkisten legendojen mukaan Myran piispa Nikolaos eli.

Tiedesivun jutun mukaan professori Tom Higham uskoisi, että ”luunkappale vaikuttaa todella kuuluneen Pyhälle Nikolaokselle”. Oxfordin yliopiston yleistajuisen artikkelin mukaan tutkija on varovaisempi ja viittaa lähinnä mahdollisuuteen: ”This bone fragment, in contrast, suggests that we could possibly be looking at remains from St Nicholas himself.” Lisäksi tutkija toteaa ympäripyöreästi: ”Science is not able to definitely prove that it is, it can only prove that it is not, however”. Alati valpas Antiikin kesäkuu tekikin jo tästä tarkennuksen.

Kriittisempää pohdintaa olisi odottanut tiedetoimittajalta myös pyhimyksistä ja uskomuksista. Luonnontieteelliset menetelmät ovat hyödyllinen apuväline, kun etsimme tietoa menneisyyden ihmisten elintavoista, ravitsemuksesta ja terveydentilasta. Sen sijaan ne eivät vastaa sellaisiin kysymyksiin kuin olivatko jotkut luut juuri jonkun vuosisatoja myöhemmin palvotun pyhimyksen luita. Myran piispasta Nikolaoksesta kertovat legendat ovat peräisin vasta vuosisatoja myöhemmistä teksteistä, mitä ei lehtijutussa mainittu ollenkaan.

Oxfordin yliopiston luututkijat ovat ehkä ajatelleet, että näin seksikkäälle aiheelle löytyy mukavasti rahoitusta. Tyyliin: joulupukin aito alkuperä vihdoinkin julki! Minun mielestäni olisi hedelmällisempää ja inhimillisesti koskettavampaa analysoida folklorea, joka kasvaa Nikolaoksen hahmon ympärille. Kysyä voisi, miten legendat Nikolaoksesta vuosisatojen kuluessa kehittyivät ja levisivät, millainen kultti pyhimyksen ympärille syntyi, millaisia tunteita ne herättivät ihmisissä, mihin Nikolaos vetosi ihmisissä ja miten Nikolaoksen kultti levisi kaikkialle maailmaan.

Recommended Posts