Okeanos on näyttänyt voimansa tämän viikon alussa Lissabonissa. Atlantilta tulleet sateet vain jatkuivat ja jatkuivat, ja osa Lissabonin alueesta oli tulvien vallassa. Portugalin valtio lähetti tekstiviestejä, joissa asukkaita kehotettiin pysyttelemään kotona. Loppuviikosta vaara oli ohi, ja aurinko jälleen paistaa.

Okeanos oli kreikkalaisessa mytologiassa yksi titaaneista. Titaanit olivat Gaian (Maa) ja Uranoksen (Taivas) jälkeläisiä ja alkuaikojen muinaisia jumalia ennen olympolaisten jumalten valtaannousua.

Antiikin kirjallisuudessa Okeanos ja hänen puolisonsa Tethys mainitaan toisinaan kaikkien jumalien esivanhempina. Useimmiten Okeanos tunnettiin kaikkien jokien isänä ja okeanidien eli jokien, lähteiden ja muiden vesien nymfien, isänä.

Kreikkalaisten ja roomalaisten maailmankuvassa Okeanos, latinaksi Oceanus, oli koko tunnettua asuttua maailmaa ympäröivä virta tai meri. Okeanos vakiintui tarkoittamaan nimenomaan nykyisin Atlanttina tunnetun valtameren vesiä. Blogin artikkelikuvassa oleva kartta on piirretty Strabonin kuvausten mukaan ja alla oleva kartta Pomponius Melan kuvausten mukaan. Iberian niemimaa ja Olissipo (nyk. Lissabon) ovat juuri tunnetun maailman reunalla Okeanoksen syleilyssä.

Antiikin maantieteellisten kirjoittajien tekstien perusteella piirretyissä kartoissa Okeanos-Oceanus komeili pitkään aina uudelle ajalle saakka, ja nimi vakiintui tarkoittamaan valtamerta yleensä.

Recommended Posts