Vietän tämän juuri alkaneen lukuvuoden Cambridgessä vierailevana tutkijana (visiting fellow). Koska lokakuun sää on ollut häkellyttävän lämmin, olen ulkoillut ja tutustunut lähimaastoon juosten ja kävellen.

Sieltä lähimaastosta on löytynyt Lammas Land. Mitä ihmettä? Jos seuraisi Sigurd Wettenhovi-Aspan jalanjäljissä, voisi vaikka kuvitella, että suomalaiset kävivät täällä viikinkien mukana ja nimesivät tämän vehreän seudun lampaiden mukaan.

Sigurd Wettenhovi-Aspa (1870-1946) oli luovan puoleinen taitelija ja kirjailija, jonka kehittelemien pseudokielitieteellisten ja pseudohistoriallisten teorioiden mukaan kreikkalaisen mytologian Troija olikin oikeasti Suomen Toija ja Roomakin oli oikeastaan Suomen Rauma.

Lammas Land on varsinainen paimenidylli. Mutta lampaiden sijaan täällä onkin lehmiä, jotka laiduntavat rauhallisesti – häiriintymättä lainkaan aivan vieressä viuhtovista pyöräilijöistä. Minä ainakin vähän säikyn pyöräilijöitä, vaikka ei minulla ole mitään heitä vastaan. Monet parhaista ystävistäni ovat pyöräilijöitä, ja itsekin olen entinen pyöräilijä.

Recommended Posts