Kirjaamo haastoi minut Blogistanissa leviävään kirjakyselyyn.
Minä puolestani haastan Keskiajan vastaamaan kirjakyselyyn.
1. Kirja joka muutti elämäsi?

Näitä voisi mainita monta. Joskus teini-iässä minuun teki suuren vaikutuksen Erich Frommin Olla vai omistaa. Ammattikirjallisuudesta voisin mainita ainakin kaksi: Robert Markusin The End of Ancient Christianity ja Averil Cameronin Christianity and the Rhetoric of Empire.

2. Kirja jonka olet lukenut useammin kuin kerran?

Tässä kohtaa on tunnustettava kirjoja, jotka eivät ole länsimaisen korkeakirjallisuuden kaanoniin kuuluvia arvokkaita klassikkoja. Olen lukenut L.M. Alcottin Pikku naisia (ja sen jatko-osat) ja L.M. Montgomeryn Anna ystävämme (ja sen jatko-osat) moneen kertaan. Pikku naisissa on kohtia, jotka osaan lähestulkoon ulkoa. Tähän listaan voi lisätä myös Tove Janssonin Muumi-kirjoja ja Astrid Lindgrenin kirjoja, koska luen niitä uudestaan ja uudestaan ääneen tyttärelle.

3. Kirja jonka ottaisit mukaan autiolle saarelle?

Luultavasti Volter Kilven Alastalon salissa tai Marcel Proustin Kadonnutta aikaa etsimässä. Koen ne jonkinlaiseksi velvollisuudeksi (ks. yllä huomio länsimaisen kirjallisuuden kaanonin arvokkaista klassikoista), ja autiolla saarella olisi aikaa lukea ne.

4. Kirja joka teki sinut hilpeäksi, kevytmieliseksi, huikentelevaiseksi.

Boccaccion Decamerone. Tästä tulee mainiolle tuulelle, maailmassa on paljon hauskanpitoakin.

5. Kirja joka sai sinut sortumaan nyyhkytyksiin?

Erityisesti mieleen on jäänyt Joni Skiftesvikin Tuulenpesä.

6. Kirja jonka toivoisit kirjoitetuksi?

M. Kahlos, Suvaitsevaisuus ja suvaitsemattomuus – Uskontojen kohtaaminen antiikin Roomassa. Ja toivottavasti hyvin pian!

7. Kirja jota et toivoisi kirjoitetun?

Index librorum prohibitorum – Kiellettyjen kirjojen luettelo.

8. Kirja jota parhaillaan luet?

Liian monia kirjoja – pitäisi keskittyä yhteen asiaan kerrallaan! Esimerkiksi Vilja-Tuulia Huotarisen Sakset kädessä ei saa juosta.

9. Kirja jonka aiot lukea?

Mikko Rimmisen Pussikaljaromaanin.

Recommended Posts

2 Comments

  1. Yay! Montgomery rulez! Luin juuri aamulla pätkiä Emilia Byrd Starrin Shrewsburyn vuosista… 🙂

  2. Näin on! Olen saanut jonkinlaisen rohkaisun Annojen ja Runotyttöjen lukemiselle, kun minulle selvisi, että Pirkko Saisiokin lukee Annat ja Runotytöt säännöllisin väliajoin uudestaan ja uudestaan.


Comments are closed for this article!