Tänä aamuna keskustelin Likan kanssa hyödystä. Hän totesi minulle, että minun pitäisi ryhtyä (!) lääkäriksi. Lääkäri on hyödyllinen, koska hän auttaa muita ihmisiä. Muita tarpeellisia ihmisten auttajia ovat palomies, poliisi, opettaja, korjaaja ja rakentaja. Ei käy kieltäminen.
Historian tutkimista ja kirjojen kirjoittamista Likka ei pitänyt erityisen hyödyllisinä. Koetin vakuuttaa hänelle, että kaikki hyöty ei ole käsin kosketeltavaa.
Juhlavasti lisäsin, että kaikkien tekemisten vaikutukset eivät näy heti, vaan ehkä joskus viidenkymmenen vuoden päästä. Yritin vielä: ihmiset eivät ymmärrä itseään ja nykyisyyttään, jos he eivät tunne menneisyyttä. Likka ei ollut erityisen vakuuttunut.
Maijastina Kahlos

Recommended Posts

8 Comments

 1. Minkäs takia asioiden pitäisi ylipäätänsä olla hyödyllisiä. Jotain sentään voi tehdä ihan vain sen takia, että sitä on mukavaa tehdä.
  Ja jotkut asiat ovat olemassa sen takia, että joku tekee ne – oli se sitten hyödyllistä eli ei 🙂

 2. Vähän outo käsite on tuo hyöty. Ovatko kauniit asiat hyödyllisiä? Ovatko mielihyvät ja iloa tuottavat asiat hyödyllisiä? Kummaa on myös, että on jatkuvasti perusteltava tekemisiä sillä mikä on hyödyllistä.
  Ymmärrän vielä sen, että lapselle on selitettävä historian tutkimisen mielekkyyttä. Mutta että sitä on välillä selitettävä aikuisillekin!

 3. Eikös hyödyllistä ole vain sellainen, mikä tuottaa arvoa?
  😉
  Mä en taida vielä suhtautua oikein vakavasti näihin ekonomien oppeihin…

 4. Riittäisikö se, että kokee itselleen merkitykselliseksi sen, mitä tekee.
  Ihminen, joka viihtyy elämässään, levittää ympärilleen valoa ja hyvää oloa. Ja on siten hyödyllinen…?

 5. Näinhän se on. Tapaamistaan ja tuntemistaan ihmisistä näkee heti, kuka kokee työnsä tärkeäksi ja nauttii siitä.
  Toisaalta kukaan ei elä umpiossa ja kyllä sosiaalisella arvostuksella on merkitystä. Mutta usein riittää oman viiteryhmän hyväksyvä suhtautuminen.

 6. Hyödyllisen ammatin harjoittaja voi joskus olla enemmän haitaksi kanssaihmisilleen kuin hyödyttömän ammatin harjoittaja. Niin opettajalla kuin lääkärilläkin on mahdollisuus aiheuttaa paljon haittaa lähimmäisilleen ennen kuin järjestelmä kykenee siirtämään ammattiinsa epäsopivan henkilön sivuun tehtävästään. Joskus järjestelmä ei siihen kykene lainkaan.

 7. Sitten on myös se laji ihmisiä, jotka tietävät mikä on muille ihmisille hyväksi ja haluavat tehdä sitä hyvää 🙂


Comments are closed for this article!