Morante.jpg
Eilen alkoi Teemalla Terry Jonesin juontama Roomalaiset ja barbaarit. Ensimmäisen, kelteistä kertovan jakson perusteella se vaikuttaa lupaavalta. Roomalaisten suurta kertomusta valloituksistaan kyseenalaistetaan.
Sympaattista on myös, että Terry Jones käy haastattelemassa arkeologeja ja piirtokirjoitustutkijoita ja vierailee kaivauksilla, mm. Bibractessa. Myös salaperäistä Colignyn kalenteria esitellään.
Välillä mutkia suoristellaan rohkein vedoin. Kuuluu kai tiettyyn popularisoimisen tyyliin. Kannattaako keskiaikaisesta irlantilaisesta kirjallisuudesta tehdä pitkälle meneviä päätelmiä antiikin gallialaisten yhteiskunnallisista oloista ja naisen asemasta?
Odotan innolla mitä neljännessä osassa kerrotaan. Se käsittelee Rooman valtakunnan loppua.

Recommended Posts

4 Comments

  1. Kuullostaa mielenkiintoiselta, sääli ettei ole televisiota. Vierailin pari viikkoa sitten Berliinissä historiallisessa museossa ja juutalaisten historian museossa. Molemmissa huomasin, että Euroopan historia (aukkoineen) on jäänyt hahmottamatta. Kun nyt saisi Suomenkin ensin järjestykseen…

  2. Telkkarista tulee myös hyviä ohjelmia, varsinkin Teemalta.

  3. Rohkeaahan tuo irlantilaislähteiden käyttäminen tavallaan on, mutta käytetäänhän folklorea usein paremman puutteessa varhaisempien aikojen kuvauksille lähteenä. ”One uses what one has, and there is work to be done”.

  4. Totta! Ja tutkimuksessa yleensä nämä esitetään soveliaan varovaisesti ja kohtuullisen skeptisesti. Mutta sen jälkeen niistä tule varmaa tietoa ja ne alkavat elää omaa elämäänsä tutkimuksen ulkopuolella.


Comments are closed for this article!