Osallistuin tällä viikolla Catanian yliopistossa Sisiliassa konferenssiin Poteri in crisi e identità collettive: religione e soluzioni strategiche (IV-VI secolo) (Valta kriisissä ja kollektiiviset identiteetit: uskonto ja strategiset ratkaisut 300-500 -luvuilla).
 

Catanian yliopisto
Teemana olivat kriisit myöhäisantiikissa, mutta konferenssin aikana tuli ilmi, että ainahan näitä kriisejä on.  Suomessa ilmeisesti oli tällä viikolla jokin hallituskriisi.
Catanian yliopisto on perustettu vuonna 1434 ja on yksi Italian vanhimpia.
Humanistiset tieteet on sijoitettu entiseen benediktiiniläisluostariin (Monastero dei Benedettini), joka tilat on muutettu yliopiston tiloiksi. Luostarin barokkiset puitteet ovat kieltämättä vaikuttavat:

 
 
 
 
 
 

Catania on tietysti vanha antiikin kaupunki, latinalaiselta nimeltään Catana. Jo ennen roomalaisia ja kreikkalaisia seudulla on pitkä historia, sillä siellä asui sikaneja, sittemmin sikuleja, ja foinikialaisetkin ehtivät paikalle.  Tässä antiikin aikainen teatteri.

 
 
 
 
 
 
 
Rooman vallan jälkeen Cataniassa ovat pitäneet valtaa mm. arabit, normannit ja espanjalaiset. On saniottu, että monien eri etnisten perinteiden kohtaaminen on tehnyt sisilialaisesta keittiöstä niin erinomaisen. Matkan jälkeen aion pitää vähän dieettiä.
Catanian kalatori

Recommended Posts