Lukaisin artikkelikokoelman One God or Many? Concepts of Divinity in the Ancient World, ed. B.N. Porter (Chebeague, Maine: Casco Bay Assyriological Institute, 2000). http://www.cba-inst.org/Pages/Pubs.html
Ilmeisesti kirja on kurssikirjana Helsingin yliopistolla, koska kirja on opiskelijakirjaston kokoelmissa.

Kirjan artikkelit pohtivat monoteismia ja polyteismia ja kaikkea siltä väliltä muinaisessa Egyptissä, Mesopotamiassa, antiikin Kreikassa ja muinaisessa Israelissa. H.S. Versnel kirjoittaa käsityksistä yhdestä jumalasta ja monista jumalista kreikkalais-roomalaisen antiikissa. Versnel on kirjoittanut aikaisemminkin (oivallisia jännittäviä pohdintoja!) monoteismista, henoteismista ja polyteismista, mm. kirjassaan Ter unus. Isis, Dionysos, Hermes. Three Studies in henotheism, Inconsistencies in Greek and Roman religion I (Leiden: Brill, 1990) kolminkertaisista jumaluuksista ja jumaltriadeista.
Mainiota One God or Many? –kirjassa on se, että se esittelee erilaisia, melkoisesti toisistaan poikkeavia näkemyksiä. Esimerkiksi kaksi tutkijaa, Simo Parpola ja Barbara Nevling Porter, pohtivat Assyrian uskonnon olemusta ja päätyvät eri johtopäätöksiin. Parpola korostaa assyrialaisen uskonnon syvän monoteistista olemusta, kun B.N. Porter on paljon  varovaisempi.
 
Tällaista myös suomeksi!
  

Recommended Posts