Suureksi ilokseni voin tiedottaa, että Jasmin Lukkari väittelee antiikin historian alalta Helsingin yliopistossa ensi perjantaina, 3.2.2023.

Lukkarin väitöskirja ”Exemplary Others – Virtus, Roman Identity, and Hellenistic Kings in Republican and Augustan Historical Narratives” selvittää ”miksi ja miten hellenistisiä kuninkaita ihaillaan, puolustellaan tai vertaillaan roomalaisiin johtajiin Rooman tasavallan ja Augustuksen aikaisissa historiallisissa narratiiveissa” (kuvaus väitöskirjan suomenkielisestä tiivistelmästä). Lukkari osoittaa, että historiankirjoittajien (Polybios, Sallustius, Livius, Pompeius Trogus) kuvauksissa toistuvat moraalihyveitä, erityisesti virtus ja pietas. Ne olivat hyvinä pidettyjen hellenististen hallitsijoiden tunnusmerkkejä, ja ne tekivät kuninkaista arvokkaita liittolaisia roomalaisille, toisaalta myös vahvoja vastustajia. Historiankirjoittajien mukaan roomalaisten oma miehinen hyve, virtus, pysyi voimakkaana, kun heillä oli tarpeeksui vahvoja vastustajia. Väitöskirja on luettavissa täällä.

Vastaväittäjänä on Gary D. Farney (Rutgers University), ja väitöstilaisuus järjestetään 3.2.2023 kello 15.15 Helsingin yliopistossa osoitteessa Porthania, sali PIII, Yliopistonkatu 3, mutta väitöstä voi seurata myös etänä striimattuna.

Macte virtute!

Recommended Posts