En suinkaan tarttunut tähän kirjaan sen takia, että otsikossa on Olympos. Yasmina Khadran Osattomien Olympos (L’Olympe des Infortunes, 2010, suomentanut Lotta Toivanen, WSOY 2011) kertoo kaatopaikalla asuvista laitapuolen kulkijoista, erakoista ja juopoista. Nämä pysyttelevät kaukana kaupungin elämästä, sinnittelevät yhdessä ja erikseen ja pitävät itseään ’vapaina miehinä’.
Päähenkilö silmäpuoli Ach pitää huolta nuoresta yksinkertaisesta Juniorista, joka ei tiedä kaatopaikan ulkopuolisesta elämästä mitään. Ach kertoo tarinoita ja sepittää lauluja. Kaatopaikan elämä on rujoa, mutta tarinan edetessä käy selväksi, että kaupungin elämä se vasta julmaa onkin.
Yasmina Khadra tuli tunnetuksi romaanista Kabulin pääskyset. Yasmina Khadra -salanimeä kirjailija, oikealta nimeltään Mohamed Moulessehoul, entinen Algerian armeijan upseeri, päätyi aikanaan käyttämään välttyäkseen armeijan sensuurilta. Osattomien Olympoksen suomennos on erinomainen. Tässä näyte Achin ja Juniorin sananvaihdosta:

Ach levittää kätensä voimattomuuden merkiksi.
“Hän on sentään Jumala”, muistuttaa Juniori. “Hän pystyy panemaan asiat reilaan.”
“Hän on varmaan lähtenyt lipettiin jo ajat sitten.”
“Miten niin?”
“Hän ei halua enää kuulla puhuttavankaan meidän nippeleistä ja nappeleista. Hän varmaan luuli, että ihmiset ovat fiksumpia, mutta huomasi sitten, etteivät ne ole. Hän lähetti paljon profeettoja, paljon ihmeitä ja paljon kirjoja, jotta ihmiset ottaisivat opikseen. Oli kuin olisi autiomaalle saarnannut. Totta kai hän silloin heitti pyyhkeen kehään.”
“Vaikka monet rukoilevat ja ovat rehellisiä.”
“Siinäpä se, monet uskovaiset ärsyttävät häntä. Muslimit, kristityt, juutalaiset ja lukuisat älypäät, jotka vaivaavat häntä pikkuongelmissa eivätkä jätä häntä rauhaan. Jumala on kuin posteljooni. Jos hänelle sälytetään koko ajan liian suuri lasti, häneltä palaa proput. Jumalalta on varmaan palanut proput, ja hän on mennyt tuntemattomalle planeetalle huilimaan.”
“Luulin, että hän olisi sinnikkäämpi.”
“Vain tyhmyys on pysyvää. Ajattele. Jos jokaiselle urpolle maan päällä annettaisiin lantti, kaikki maailmanvallat ajautuisivat vararikkoon. Ihmiset ovat aikojen alusta asti tapelleet rankasti. Eivät ne osaa muuta. Rauha on niille pelkkä tauon paikka, jolloin valmistellaan uusia kostotoimia, kataluuksia, sotia ja turmiota, ja Jumala tuntee syyllisyyttä tästä paskalävestä, jonka me yksin olemme saaneet aikaan.”
(Yasmina Khadra, Osattomien Olympos, suom. Lotta Toivanen, s. 104-105)

Recommended Posts