Edellisestä blogauksestani voi saada sen kuvan, että Cambridgessä on lähinnä bukolista idylliä. Nyt siirrymme Fitzwilliam Museumiin. Museo on ilmainen, mutta käynti pitää varata etukäteen, ei vain vaihtuviin näyttelyihin, vaan myös museon vakiokokoelmiin. Museossa on juuri avattu ”Gold of the Great Steppe”, jossa esitellään 2500 vuoden takaista Saka-kulttuuria Keski-Aasiassa (nykyisen Kazakstanin alueella). Täksi viikonlopuksi näyttely oli jo varattu täyteen. Saimme liput seuraavaksi viikonlopuksi. Tänään nautimme museon vakinaisista kokoelmista, tai oikeastaan lähinnä alakerrasta, koska nähtävää ja sulateltavaa oli niin paljon. Yläkerta sitten jollain toisella kerralla…
Museon rakennus valmistui vuonna 1834 ja on 1800-luvun uusklassista tyyliä, komeaa ja täyteläistä, ehkä vähän pompöösiä. Alakerrassa on eurooppalaista ja itäaasialaista esineistöä ja taidetta. Myönnetään, että etenin aika lailla suoraviivaisesti katsomaan Kreikan ja Rooman kokoelmia. Esillä on vaasimaalauksia, reliefejä, piirtokirjoituksia ja veistoksia. Esineistöä on paljon, mutta ei silti liian täyteen ahdetusti.
Tämä viehättävä Kybeleä esittävä pienoisveistos on Attikasta, ajoitettu 100-200-luvuille jaa, ja tämä Makedonian Aleksanteria (Aleksanteri Suuri) esittävä patsas Hermopoliksesta Egyptistä, roomalaisajalta (ajoitettu 50-150 jaa). Kreikka ja Rooma -osaston näyttävin esine on ns. Pashley-sarkofagi (n. 125-150 jaa.). Siinä esitetään viininjumala Dionysoksen riehakas voittokulkue satyyreineen ja mainadeineen. Myös blogin otsikkokuvan elefantti on Dionysoksen kulkueesta.
Egyptikokoelma on myös hyvin vaikuttava. Siellä ovat tietysti pakolliset sarkofagit ja muumiot. Tässä muumioituja krokotiilejä (ajoitus 30 eaa-100 jaa) ja muumioitu kissanpentu (600-luvulta eaa):