On mahdollista, että kaikkien aikojen lyhyimmän joulusaarnan piti 300-400 -lukujen taitteessa elänyt Kyros Panopolislainen.
Kyros oli korkea keisarillinen virkamies Egyptissä, mutta myös tunnettu runoilija. Chronicon paschalen (Dindorf s. 588-589) kirjoittaja mainitsee, että hän oli ’helleeni’, siis ei-kristitty, pakana. Tästä huolimatta hänestä tehtiin 440-luvulla fryygialaisen Kotyaionin kaupungin piispa. Kotyaionin asukkaat olivat vähintäänkin epäluuloisia ja vaativat uutta piispaa määrittelemään opilliset näkemyksensä.
Niinpä Kyros vastentahtoisesti piti seuraavan saarnan: ”Veljet, kunnioittakaamme jumalamme ja vapahtajamme Jeesuksen Kristuksen syntymää vaikenemisella, koska vain kuulemisella hänet synnytettiin pyhässä neitsyessä. Sillä hän on logos. Kunnia hänelle kautta aikojen. Amen.”
Tämän jälkeen kotyaionilaiset jättivät Kyroksen rauhaan, mutta myöhemmät tutkijat sen sijaan eivät. (Tarina esiintyy myös myöhemmissä bysanttilaisissa kronikoissa). Erilaisia tulkintoja on esitetty, esimerkiksi, että pakanana Kyros ei halunnut sanoa mitään ylimääräistä. On myös arveltu, että oppimattomille kotyaionilaisille piti puhua yksinkertaisella tavalla. Toisaalta on ehdotettu, että 400-luvun teologisten kiistojen, usein hyvin veristenkin oppiriitojen keskellä Kyros vain halusi olla rauhassa.

Recommended Posts