themiskaizeus.jpg
Viime kuukausina olen tutkaillut kreikkalaisen Themistioksen puheita. Themistios (n. 317-388) oli konstantinopolilainen filosofi ja puhuja. Hän oli myös useamman 300-luvun keisarin epävirallinen neuvonantaja. Themistios osallistui aktiivisesti päivänpolitiikkaan ja piti ylistyspuheita keisareille.
Toiset filosofit eivät oikein arvostaneet Themistiosta eivätkä hyväksyneet hänen kiinteitä suhteitaan keisarihoviin. Themistios oli siis eräänlainen myöhäisantiikin Pekka Himanen. Puheissaan Themistios esitti yleviä ajatuksia ihanteellisesta hallinnosta, hyveestä ja uskonnonvapaudesta. Tutkijat edelleen kiistelevät, missä määrin Themistios vaikutti keisareiden Jovianuksen, Valentinianuksen ja Valensin uskontopolitiikkaan ja missä määrin hän toimi keisareiden puhetorvena.
Joka tapauksessa Themistios muistetaan erityisesti puheestaan (oratio 4) Jovianukselle. Siinä hän vetoaa, että keisarin on pidettävä uskontojen tasapainossa valtakunnassaan. Keisarin piti pysyä puolueettomana uskontojen välillä.

Recommended Posts