Aachen tunnetaan ennen kaikkea Kaarle Suuren kaupunkina. Aachenin merkittävin nähtävyys on tuomiokirkko, jonka vanhimmat osat ovat jo 800-luvulta ja jota uudistettiin vuosisadasta toiseen. Vuosina 936-1531 tuomiokirkossa kruunattiin kolmekymmentä kuningasta. Kaupunki oli myös kuuluisa parantavista lähteistään, kuten jo roomalaisaikainen nimi Aquae Granni kertoo, ja uudella ajalla kaupunki tunnettiin kylpylöistään. Iloiseen kylpyläelämään liittyi laajamittainen luksusprostituutio, jota ei nykyään kaungin historian esityksissä korosteta.
Aachenin vaiheisiin roomalaisajoista nykyaikaan voi tutustua museossa Centre Charlemagne. Osa esineistöstä on alkuperäisiä, osa kopioita.
Roomalaisajalta on löytynyt piirtokirjoituksia, kuten roomalaisen sotilaan puolison Julia Tiberinan pystyttämä omistus Magna Materille ja Isikselle (ajoitettu 100/200-luvulle).
 
 
 
Myöhäisantiikista on näytteillä tämä lasinen juomasarvi (ajoitettu 300/400-luvulle).
Museo on toteutettu mukavan pedagogisesti ja monipuolisesti, ja lapsia (ja lapsenmielisiä, kuten blogistia) on muistettu esineillä, joita saa myös kokeilla ja kosketella.
 
Eniten museossa esitellään tietysti Kaarle Suurta, hänen vaiheitaan ja hänen vaikutustaan Euroopan tapahtumiin. Kaarle Suurta on vuosisadat käytetty milloin mihinkin poliittisiin tarkoituksiin, tunnetuimpana esimerkkinä Napoleon, joka esiintyi uutena Kaarle Suurena. Aikaisemmin sekä ranskalaiset että saksalaiset yrittivät omia hänet itselleen, hän oli joko Charlemagne tai Karl der Grosse. Nykyään Kaarlesta on löydetty mallia eurooppalaisuuden yhteiselle perustalle. Miten olisi Carolus Magnus?

Recommended Posts