Nyt on päästy joulun ylenpalttisuudesta. Seuraavana on vuorossa uuden vuoden vastaanotto.
Myös myöhäisantiikissa aika Saturnaliasta uuteen vuoteen (Kalendae ianuariae) oli yhtä juhlintaa. Uuden vuoden aattona oli tapana varustaa juhlapöytä täyteen mahdollisimman suuri määrä monenlaisia ruokia ikään kuin koko tulevaa vuotta varten. Näin mainitsee Libanios 300-luvulla. Samoin Hieronymus kertoo, että vuoden viimeisenä päivänä roomalaiset koristivat pöytänsä herkuilla ja nauttivat kupin viiniä ja hunajaa ja näin varmistivat tulevan hedelmällisyyden.
Kirkolliset johtajat eivät pitäneet tästä(kään) tavasta varmistaa hyvät enteet tulevalle vuodelle. 400-luvulla Caesarius Arelatensis (saarna 192) valittaa, että maalaisilla on tapana kasata pöydälle kaikki ruuat ja juomat, joita tulevana vuotena tarvittiin. Näin ei mitään tulisi puuttumaan. Samoin 700-luvulla Bonifacius (Bonifatius) kirjoittaa silloiselle Rooman piispalle, miten kansa edelleenkin koristelee pitopöytiä herkuilla. Rooman piispa vastaa ja valittaa saman tavan jatkuvan Roomassa kielloista huolimatta.
Saturnaliaan ja uuden vuoden juhlintaan liittyvistä tavoista lisää teoksessa M. Meslin, La fête des kalends de janvier dans l’empire romain, Bruxelles 1970.
Annum novum faustum felicem!
1 Comment
Hyvä että ovat pakanoiden tavat voimissaan yhä täällä Suomessa, kristittyjen elämänkielteisyys olisi kauhistuttavaa…
Comments are closed for this article!