Kesä on täynnä toivoa ja odotusta. Sosiaalinen media täyttyy upeista pionikuvista, on vaaleanpunaista, tumman punaista ja valkoista.  

Nykyiset näyttävät puutarhojen pionit ovat vuosisatojen vaalimisen tulosta. Kiinalaiset jalostivat pioneja puutarhoissaan. Mutta myös antiikin kreikkalaiset ja roomalaiset tunsivat pionin ja pitivät sitä maagisena kasvina. Sen arveltiin auttavan epilepsian ja silmäsairauksien hoidossa ja sopivan raskaana oleville naisille. Se piti poimia tietyllä tavalla, jotta sen voima saataisiin talteen.

Kreikkalainen Ailianos (Claudius Aelianus, n. 170-n.220) kuvasi teoksessa Eläinten olemuksesta Aglaophotis-nimisen pionilajin rituaalista poimimista. Päivällä pioni näyttää vain tavalliselta kasvilta muiden joukossa, eivätkä ihmiset tiedä sen mystisestä voimasta. Yöllä se hohtaa esiin kuin tähti ja on tulinen kuin liekki. Siksi kasvi kannattaa merkitä yöllä, jotta sen löytää päiväsaikaan. Sitä ei kuitenkaan pidä kaivaa tai poimia itse, sillä se on hengenvaarallinen poimijalleen. Pitää käyttää apuna nuorta koiraa, jota on pidetty nälässä ja jolle tarjotaan lihapala pionin vieressä. Koira hyppää lihapalan luo ja repii samalla pionin juurineen, mutta kuolee siihen paikkaan. Kerääjä vie kasvin juurineen ja käyttää sitä lääkintään.

Ihmekasvien ja yrttien keräämiseen liittyi antiikin magiassa erilaisia rituaaleja. Niitä piti kerätä tietyistä paikoista tiettyyn aikaan, erityisesti öisin, tai niiden keräämiseen piti pyytää jumalilta lupa. Tai piti suorittaa sovittava uhri Äiti Maalle.  

Vaikka on juhannus ja kukkia kerätään kaikenlaisiin taikoihin, en suosittele kokeilemaan pionin käyttämistä lääkekasvina enkä sen poimimista, ainakaan Ailianoksen mainitsemalla tavalla.

Recommended Posts