Osallistuin tällä viikolla keskiajan tutkimuksen kongressiin, jonne tuli satoja osallistujia ympäri maailmaa. Konferenssi pidettiin Leedsissä, mutta maanantaina teimme retken Yorkiin. Leeds on hyvin moderni kaupunki. Sen sijaan Yorkissa keskiaika on läsnä rakennuksissa, erityisesti katedraalissa (York Minster), kaduilla, erityisesti Shamblesilla, ja hyvin säilyneissä kaupunginmuureissa. York oli täynnä turisteja.

Mutta Yorkilla on myös antiikin aikainen historia. Roomalaiset perustivat paikalle vuonna 71 kaupungin nimeltä Eboracum. Kun keisari Constantius Chlorus kuoli Eboracumissa vuonna 306, armeija huusi hänen poikansa Konstantinuksen keisariksi. Rooman valtakunnassa 300-luvun alussa oli tetrarkian eli neljän keisarin hallintojärjestelmä. Konstantinus oli vallantavoittelija, joka haastoi tetrarkian ja lopulta kukisti kaikki kilpailijansa. Konstantinuksen muistoksi Yorkissa on pystytetty katedraalin kupeeseen häntä esittävä moderni patsas (vuodelta 1998). Keisari poseeraa muhkeasti kaikkien aikojen manspreading-asennossa:

Patsaan jalustassa moderni piirtokirjoitus, jonka termi ”civil liberties” kummastuttaa historioitsijaa. Jos tällä viitataan ns. Milanon ediktiin, jossa julistettiin Rooman valtakuntaan jonkinlainen uskonnonvapaus, vie ”civil liberties” aika lailla harhaan.

Museokirjeenvaihtajalle Yorkin hienoin nähtävyys oli York Castle Museum. Alun perin paikalla oli keskiaikainen linna; 1700-luvulla tilalle rakennettiin velkavankila, joka myöhemmin oli naisten vankilana. Nykyinen museo syntyi John L. Kirkin keräämän valtaisan esinekokoelman pohjalta. Museossa näyttelyitä arkielämästä mm. ruuasta, muodista, urheilusta, leluista ja työkaluista. Mutta kaikkein sykähdyttävin on museoon rakennettu kaupunki, jonka kaduilla voi itse kävellä, ihmetellä kauppojen näyteikkunoita ja käväistä kodeissa ja pajoissa. Kirkin keräämät tavarat on hienosti sijoitettu kauppoihin ja koteihin.

Recommended Posts