Tampereen Vapriikissa on hieno näyttely kuuluisista kiinalaisista terrakottasotureista. Soturit ja muu esineistö löydettiin Kiinan keisarin Qin Shi Huangdin hautamausoleumista. Qin Shi Huangdi (hallitsi 230-221 eaa) oli Qin-dynastian ensimmäinen keisari, joka verisillä valloituksilla aloitti Kiinan alueen yhdistämisen.
Qin-dynastian jälkeen tuli Han-dynastia (206 eaa – 220 jaa). Näyttelyssäkin mainitaan, että samaan aikaan kukoisti Rooman valtakunta ja että Kiinasta vietiin kauppatavaroita Rooman valtakuntaan saakka. Kiinasta tuotu silkki tunnettiin ylellisyystuotteena Roomassa.
Muutamat roomalaiset kirjoittajat kuvaavat seutuja, jotka on yleensä identifioitu nykyisen Kiinan alueiksi. 300-luvulla roomalainen historiankirjoittaja Ammianus Marcellinus kertoo keisari Julianuksen epäonnistuneesta sotaretkestä Persiaan. Sotaretken yhteydessä Ammianus kuvaa idän maita ja kansoja ulottaen selostuksensa aina Seres-nimiseen kansaan saakka. Nämä Seres on useimmiten yhdistetty kiinalaisiin.
Ammianuksen lyhyen kuvauksen mukaan Seres-kansa on lempeätä ja rauhallista väkeä. He elävät rauhanomaista elämää, ilman aseita ja taisteluita, eivätkä he aiheuta tuhoa naapurikansoilleen. Ilmasto on kaikin puolin miellyttävä ja terveellinen. Lisäksi Ammianus mainitsee, että he valmistavat silkkiä (sericum). Historioitsija korostaa edelleen, että Seres ovat kaikista kansoista kaikkein kunnollisimpia rauhanomaista elämää viettäviä ihmisiä (frugalissimi pacatioris vitae cultores).
Ammianuksen maininta kuvaa hyvin antiikin roomalaisten käsityksiä kaukaisista kansoista. Mitä kauemmaksi omasta elinpiiristä mentiin, sitä epämääräisemmiksi kuvaukset muuttuivat. Kaukaiset kansat olivat kuvauksissa usein mitä kummallisimpia otuksia (Ammianuksen idän kansojen kuvauksessa esiintyy myös kansa nimeltä Anthropophagi, ’ihmissyöjät’). Tai sitten kaukaiset kansat olivat mitä ihanteellisimpia olentoja, kuten Ammianuksen kuvaamat ”kiinalaiset”.
2 Comments
Terrakotta-armeijaa mekin olemme suunnitelleet menevämme katsomaan. Olen nähnyt niitä ensimmäisen kerran v. 1985 Östasiatiska Museetissa. Tunnetko muuten Gore Vidalin romaanin Creation? Siinä on paljon juuri näistä Välimeren maiden yhteyksistä Kiinaan ja Intiaan, tosin hieman varhemmalta aikakaudelta, i.e. 400 -luvulta eaa.
Ehdottomasti suosittelen näyttelyä. Siellä tulee aika typertynyt olo kaikesta siitä taidosta ja tekniikasta ja vimmasta, jolla terrakottasoturit ja kaikki muu rekvisiitta on tehty, ja erityisesti keisarillisesta suuruudenhulluudesta …
Kiitos vinkistä, en tunne Gore Vidalin romaania ennestään, kuulostaa kiinnostavalta!