Useimmat suomalaiset palaavat kesälomilta juuri tällä viikolla. Koulutkin alkavat ensi viikolla. Millainen syksy on tulossa? Miten kannattaa varautua tulevaisuuteen?

Kun antiikin ihmistä huolestutti tulevaisuus, hän turvautui erilaisiin varatoimenpiteisiin. Hän meni ennustajien luo kyselemään neuvoja tulevan varalta. Ja näitä kaikenkarvaisia selvänäkijöitä riitti, yksityisistä yrittäjistä virallisempiin tahoihin.

Yksi suosituimpia ennustamisen muotoja oli arvonta, kreikaksi kleromanteia (kr. kleros, ’arpa’) ja latinaksi sortilegium (lat. sors, ’arpa’). Suosion syynä oli todennäköisesti yksinkertaisuus ja huokeus. Arpomalla annetaan kohtalolle, Fortunalle, kaitselmukselle tai jumalille päätös. Arpominen monissa eri muodoissaan on suosittua nykyäänkin, oli sitten kyse noppakuutioista, pitkän tikun vetämisestä tai tarot-korteista.

Yksityinen ihminen saattoi heitellä noppia ihan omin päin, mutta jonkin jumaluuden pyhäkössä suoritetulla arvonnalla oli enemmän arvovaltaa. Arpomiseen perustuivat myös Homeroksen säkeiden satunnainen noukkiminen oraakkelilauseiksi. Raamatunlauseiden käyttö oraakkelilauseina yleistyi sittemmin myöhäisantiikissa. Yhteistä Homerokselle ja Raamatulle oli se, että ne olivat aikanaan arvovaltaisia tekstejä.

Homeromanteion oli Homeroksen säkeiden kokoelma, josta kolmella kuusisivuisella nopalla arpomalla saatiin säkeistä vastauksia asiakkaiden kysymyksiin. Tutkijat ovat onnistuneet rekonstruoimaan kokoelman melkein kaikki 216 säettä kolmesta Egyptistä löytyneestä papyrusfragmentista; kymmenen säettä on jäänyt papyrusten fragmentaarisuuden takia tunnistamatta. Papyrukset ovat 100–300-luvuilta: Bolognan papyrus 100/200-luvulta, Oksyrhynkhoksen papyrus 200/300-luvulta, Lontoon papyrus 300/400-luvulta.

Suomenkielisen version selityksin varustettuna Homeromanteionista on toimittanut Reko Tikka, Homeromanteion, Poesiavihkojen osassa 27 (2020). Homeroksen suomennokset ovat Otto Mannisen runomittaisista käännöksistä, Iliaasta vuodelta 1919 ja Odysseiasta vuodelta 1924.  Jos vaikka miettii elämänohjeita syksyn sosiaalisiin rientoihin ja heittää nopilla numerosarjan 4, 6, 4, saa hyödyllisen vastauksen:

”Houkkio, seis, pysy paikoillas sekä kuuntele muita.” (suom. Otto Manninen),

tai heittämällä sarjan 3, 6, 3 tämän oivallisen neuvon:

”malttuva ehkä sä liet? Jalon eip’ ole maltiton mieli.” (suom. Otto Manninen).

Tai jos suunnittelee matkaa ja heittää numerosarjan 4, 3, 3, saa tietää seuraavan huomion:

”siksipä tyhjiin ei mene matkasi eik’ ole turha.” (suom. Otto Manninen).

Recommended Posts