Tein aikamatkan lapsuuteni vuosikymmeneen, 1970-luvulle, matkaoppaanani Minna Sarantola-Weissin kirja Reilusti ruskeaa: 1970-luvun arkea (WSOY 2008). Nuorena aikuisena ja vähän myöhemminkin suhtauduin 1970-luvun vanhoihin vaatteisiin, huonekaluihin, astioihin ja tapetteihin ärsyyntyneen huvittuneesti. Ne olivat rumia ja naurettavia verrattuna kaikkeen myöhempään.
Nyt kun aikaa on kulunut tarpeeksi, voi lapsuuden esteettisiin maisemiin suhtautua nostalgisesti. Ei niin, että lapsuuden kodissani olisi ollut voittopuolisesti murrettua (’likaisen’) ruskeaa, vihreää tai oranssia. Kuten monissa kodeissa, sisustuksessa oli kerrostumia useilta vuosikymmeniltä, varsinkin 1960-luvulta. Mutta kerrostalossa, jonne muutimme vuonna 1976, oli keittiön uuden uutukaiset kaapit reilun tummanruskeaa.
Jo kirjan kannen monista tavaroista nousi monta voimakasta muistikuvaa. Esimerkiksi tämä keltainen pahvinen laatikosto, josta läikähti lämmin tuntemus. On häkellyttävää, miten vahvoja tunteita arkiset esineet nostavat.
Reilusti ruskeaa käy läpi 1970-luvun arkista maailmaa betonilähiöistä, lastulevyistä ja kotien sisustuksesta vaatetukseen, naisen asemaan ja vapaa-ajan viettoon.
Kirjassa kerrotaan, kuinka C-kasetti ja kasettinauhuri vapauttivat nuoret kuuntelemaan itse valittua musiikkia. C-kasettien parissa minäkin puuhailin aikani. Kirjastosta sai levyjä, joista äänittelin omia valikoimia, samoin radiosta ja televisiosta. Tietysti teimme kavereiden kanssa omia hienoja radio-ohjelmia.
Kuten kirjasta käy ilmi, 1970-luvulla aukesi tavarataivas. Kuluttajan käyttöön (jos siis oli varaa) tarjoutui uskomaton valikoima huonekaluja, kodin tekstiilejä ja astioita. Näitä tavarataivaan tuotteita on nyt konmaritettu ympäri Suomea, ja niitä riittää seuraavienkin sukupolvien setvittäviksi. Muistatteko paimentolaismatot, jotka nukkaantuivat heti harmaiksi ja klimppisiksi? Entä kirkkaan keltaiset ja punaiset Sarviksen mukit ja lautaset? Entä pallogrillin, jolla grillattiin naapurien iloksi parvekkeella?
Seuraavaksi odotan aikamatkaa 1980-luvulle. Onko nuoruuteni vuosikymmenestä tehty yhtä nostalgista kirjaa?