Nestorios.jpg
Matka ei kuitenkaan suuntaudu Turkkiin, vaan Oxfordiin, jossa pidetään kollokvio Approaching Ephesus.
Kyseessä on täsmäseminaari tarkkaan rajatusta aiheesta. Nyt käydään kiinni Efeson 1. kirkolliskokoukseen, joka pidettiin vuonna 431.
Surullisen kuuluisaksi Efesoksen kokouksen teki se, että jopa kirkolliskokoukseksi se oli erityisen riitaisa. Se kutsuttiin koolle Nestorioksen ja Kyrillos Aleksandrialaisen kiistelyn merkeissä. Keisari Theodosius II oli aluksi Nestorioksen kannalla, mutta kahnauksen edetessä käänsi takkia ja päätyi Kyrilloksen puolelle. Nestorioksen kaveri Johannes Antiokialainen järjesti Efesoksessa oman kilpailevan synodin. Hän kumminkin teki lopulta Kyrilloksen kanssa sovintoon, ja Nestorios jäi yksin.
Minun osuuteni seminaarissa on tutkailla Kyrilloksen varsin värikästä retoriikkaa. Kyrillos todistelee keisarille, että kirkon yhtenäisyys takaa maallisen valtion hyvinvoinnin. Kyrillos mustamaalaa vastustajaansa Nestoriosta ja hänen kannattajiaan estoitta, mm. esittämällä tämän opin sairautena, demonisena aikaansaannoksena ja saastaisuutena. Käytössä oli myös pakanaksi ja juutalaiseksi leimaaminen, nykyistä natsikorttia vastaava konsti.
Maijastina Kahlos

Recommended Posts