Mitä yhteistä on Cristiano Ronaldolla, Barack Obamalla ja Julius Caesarilla? Ainakin se, että kaikkia kolmea pohditaan uudessa karismaa käsittelevässä kirjassa Routledge International Handbook of Charisma, toim. José Pedro Zúquete (Routledge 2020).
Kirjassa käsitellään karismaa esimerkiksi Max Weberin, Émile Durkheimin ja Sigmund Freudin ajatusten pohjalta. Näkökulmia on useita: historia, uskonto, politiikka, bisnes, kulttuuri, media ja viihde. Omat artikkelinsa on karismasta Hollywoodissa ja karismasta Bollywoodissa.
Historiallisessa osuudessa käsitellään antiikin Kreikkaa ja antiikin Roomaa, ja sitten hypätäänkin jo Italian fasismiin ja Kiinan maolaisuuteen.
Omassa artikkelissani ”Charismatic leadership in ancient Rome” seikkailee tietysti Julius Caesar. Mutta ennen kuin päästiin Caesariin, piti roomalaisten selvitä Gaius Mariuksen, Cornelius Sullan ja Gnaeus Pompeiuksen karismaattisista otteista. Caesarin jälkeen pohdin, kuinka Augustuksen ja häntä seuranneiden keisareiden karismaattista hohdetta rakennettiin ja ylläpidettiin ja miten kristityt hallitsijat rakensivat omaa jumalallista keisariuttaan.