Tämänhetkinen tähtien ja avaruuden kanssa askarteluni rajoittuu scifiin. Eilen päädyin Likan kanssa katsoman telkkarista Prisma-dokumenttia maailmankaikkeuden alkuräjähdyksen tutkimisesta. Huuli pyöreänä seurasin, miten tähtitieteilijät selostivat perusolettamuksia, joista he olivat lähteneet liikkeelle. Oli erilaisia kohinoita. Hiukkaskiihdyttimillä saatiin selville yhtä jos toista. Ilmiöitä havainnollistettiin erilaisilla grafiikoilla. Humanisti tunsi olevansa aivan ulalla ja ennen kaikkea suuren epäilyksen vallassa. Ettei vain minua yritetä jymäyttää. Likan kanssa totesimme, että tämä on yhtä käsittämätöntä kuin Tylypahkan taikuus.
Ohjelman otsikko ”Kuuden miljardin dollarin koe” kertoo millaisissa projektibudjeteissa liikutaan. Näiden tähtitieteellisten summien rinnalla humanistin kirjojen kielentarkastuskulut ovat samanlainen kärpäsenkakka kuin maapallo koko maailmankaikkeudessa.
6 Comments
Olet saanut Bloggaamista tarkoituksella -tunnustusplakaatin.
Kun Kirjoitan (http://ristonp.keskus.info/?p=204)
Tunnustuksen sääntöihin kuuluu, että se pitää jakaa edelleen viidelle sellaiselle blogille, jotka eivät ole saaneet sitä aikaisemmin.
Mäkin katsoin sitä ja mietin, olenko jotenkin vajaaälyinen, kun en ymmärrä. Vai ovatko nuo, kun puhuvat kuulleensa alkuräjähdyksen kohinaa. Sitten maahan kaiveltiin kilometrettäin käytäviä ja muita luolia, jotta voidaan tarkkailla hiukkasia.
Ristolle: kiitos tästä tunnustuksesta! Tämä innostaa jatkamaan. Otan tehtävän vastaan ja jaan plakaatit seuraavassa blogauksessa.
Rinsulle: myönnän, että osa epäselvyydestä voi johtua siitä, että kaikkea tiedettä popularisoidessa perusteluja ja päättelyketjuja ja selityksiä on pakko vetää mutkat suoriksi ja jättää paljon sanomatta. Lopputulos on se, että maallikko on ihan pihalla.
Humanistien pitäisi osata tuotteistaa omat harrastuksensa kuten tähtitieteilijät muut sellaiset. Olikos jo jossain ’Kieliteknologian laitos’ ja ’kulttuurien välisen kommunikaation’ erityisopetusta. EU-tulkiksi ja -kääntäjäksi -linja pitäisi myös perustaa (palkat n. viisi tonnia kuussa); ja sitten vaan samaa tehtäisiin kuin ennekin.
Näin juuri! Ehkä humanistien pitäisi markkinoida osaamisensa yhtä maailmat syleileviksi ja selittäviksi kuin luonnontieteilijöiden. Ja sitten keskittyä tekemään sitä mitä muutenkin tekisi.
Comments are closed for this article!