Konstantinopolilainen filosofi Themistios (317-388) oli usean Rooman keisarin suosiossa, aluksi epävirallisena konsulttina. Sittemmin hän nousi senaattiin ja lopulta keisari nimitti hänet Konstantinopolin kaupunginprefektiksi. Themistioksen toiminta, menestys ja käsitykset filosofin aktiivisesta osallistumisesta yhteiskunnalliseen elämään herättivät monissa aikalaisissa närää.
Erityisesti uusplatonilaiset filosofit arvostelivat Themistioksen sotkeentumista politiikkaan. Useilla uusplatonilaisilla filosofeilla oli ihanteena filosofian harjoittaminen päivänpolitiikasta ja koko maailmallisesta elämästä irrallaan.
Vastakkain olivat ihanteet poliittisesti ja teoreettisesti suuntautuneista filosofeista (filosofos politikos vastaan filosofos theoretikos).
Themistios puolustautui vastustajiensa esittämiä syytöksiä vastaan useissa puheissaan. Themistioksen mukaan aito filosofi iloitsi seurasta ja toiminnasta pikemminkin kuin ”kuiskaili opetuksiaan nuorille jossakin yksinäisissä nurkissa” vältellen kaupungin keskustaa ja julkisia paikkoja. Hänen mukaansa valheelliset filosofit saivat rauhassa jäädä löhöilemään sohvilleen ja lymyilemään kammioihinsa (puhe 21).
Themistioksesta myös aikaisemmassa blogauksessani, ”Filosofi politiikassa”.
Mikäpä olisi uutta auringon alla? Ajankohtaista keskustelua filosofiasta ja konsulteista.
No comment yet, add your voice below!